tisdag 23 oktober 2012

Recept

Den förtsa cheesecaken jag gjorde till min mans födelsedag var

Rabarber-jorgubbscheescake
Botten:
Chokladfyllda Ballerinakex ca 8-10 kex
50 gram smör

Fyllning:
6 gelatinblad
3 dl grädde
400 gram naturell färskost
2 st äggvitor

(Smulten vitchoklad)

Rabarberkräm
Ca.200 gram rabarber
0,5 dl socker
Skvätt vatten
Potatismjöl

3 msk vatten/ rabarbersaft

Jordgubbar
2 Gelatinblad


1. Mixa kexen till smulor och blanda med det smälta smöret
Använd en en form med löstagbar kant i ca. 24 cm diametern (sätt ett bakplåtspapper på bottnet)
Tryck kexsmör blandningen jämt på bottnet och ställ i kylen

2.  Gör rabarberkrämen så att du hettar upp rabarbern och socker och lite vatten(0,2). Låt socker kan du laga enligt tycke, jag tycker om surt så jag lagade inte så mycket.
När rabarbern blivit mjuk så blandar du en skvätt kallt vatten med lite potatismjöl, som du sedan häller i under omröring. Låt det koka upp så att du ser krämen tjockna. Tag till sidan och låt kallna. Du kan bra göra krämen dagen innan om du så vill.

3. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i blöt

4. Vispa grädden fluffig

5. Vispa äggvitorna till hårt skum

(6. Smält vichoklade i mirkovågsugnen, tag korta stunder itaget och rör om. Du kan bra lämna bort vitchokladen, men jag tyckte den gav en god smak)

7. Blanda nu grädden, färskosten rabarberkrämen, vitchokladen till en smet. Rör försiktigt ner äggvitorna.

8. Koka upp den lilla mängde vatten/saft och pressa ur gelatinbladen från vattnet. Blanda ner i det kokandet vattnet. Rör om och låt svalna.

9. När gelatinbladen svalnat rör du försiktigt om den i smeten under omrörning.
Tag ut formen och häll smeten på bottnet. Sätt i kylen och låt stelna.

10. För att få jorgubbarna glansiga på kakan, skar jag först upp rätt mängd jordgubbar så att den täckte hela kakan. Lade två gelatinblad i blöt. Kokade upp lite saft från jordgubbarna och gjorde på samma sätt som ovan. Radade på skivade jorsgubbar och penslade över den svalnade gelatinbaldsmassan.

Gott och enkelt.

Den andra kakan jag gjorde var

Passionsfrukt med lime och vitchoklad
Botten:

Chokladfyllda Ballerinakex ca 8-10 kex
50 gram smör

Fyllning:
En burk Valios vitchoklad lime kvark
En burk Valios valkoinen kvark
2 dl grädde
2 äggvitor

Saft från en lime och skalet

200g vitchoklad

7 gelatinblad

4 st passionsfrukter
0,5 dl saft( använde Valios kolmen hedelmän mehu)
4gelatinblad


1. Mixa kexen till smulor och blanda med det smälta smöret
Använd en en form med löstagbar kant i ca. 24 cm diametern (sätt ett bakplåtspapper på bottnet)
Tryck kexsmör blandningen jämt på bottnet och ställ i kylen

2. Vispa grädden och blanda sedan med kvarken och de vispade äggvitorna

3.  Smält vitchoklade och låt svalna

4. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten

5. Blanda vitchokladen i smeten och sätt till skalet från limen

6. Hetta ut limesaften och blanda i gelatinbladen- låt svalna

7. Blanda gelatinbladen med smeten under omrörning och häll smeten på bottnet och låt stelna i kylen.

8. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i a 10 min. Tag ca. 3 msk av saften och koka upp bland i gelatinbladen. Låt svalna. Blanda sedan med passionsfruktköttet och resten av saften. Häll på kakan.
Min kaka ville lite läcka på sidan med saften så det kan vara bra att ställa den så att du har färskfolie under formen. Som ett litet tips bara.

1 kommentar: