måndag 26 augusti 2013

Det roligaste och svåraste som mamma

Ni som väl träffat vår son vet att han är go och glad största delen av tiden.
Det var han även som riktigt liten baby. Alltid glad.

 Så från första början har det varit roligt som mamma. Men visst har det varit tunga tider med amning som inte ville gå som i boken eller nattningar som fick börjas om från början med tekniken vi använde för att lära honom att somna in på egenhand. Pust vad tungt det var.
Men nu ett år senare klappar man sig på axeln för att man var stark och orkade köra sitt nattningsrace. 

Det roligaste och kankse mest givande att vara mamma är nog att se hurudan humor och personlighet som utvecklas.
Nu förstår Elliot allt man säger och hämtar fint saker man ber honom hämta mm. Att kunna kommunicera på ett helt annat sätt än då han var bara ett. Så på 6 mån händer det massor. 

Han är en liten spelevinkel och älskar att busa, men visar även känslor med att kramas och pussas. Det värmer mitt mammahjärta när han mitt i sin lek kommer och kramas. 

Det svåraste är att vara konsekvent. Vi följer regler här hemma och jag vill att han lär sig hur man möter andra barn/vuxna på ett sätt man själv vill bli mött. Att fråga snällt när man vill ha något,säga tack, hälsa snällt och lyda när någon annan vuxen säger till. Att respektera äldre mm. Självklara saker för oss/mig men att även ta hänsyn att barnet har egen vilja och eget sätt att göra det. 

Ibland när man ser honom göra något man borde neka så vill man svänga blicken bort för att inte för femtielfte gången behöva säga nej inom fem minuter. Mitt sätt kan vara att vända hans intresse på något annat så man slipper säga nej stup i kvarten. Det drar musten ur mig med att hela tiden förneka. Så det är nog det svåraste förtillfället. Speciellt när vi har trotsmonstret på besök. 

Dela gärna med er vad ni tycker är svårast som mamma och roligast? 


2 kommentarer:

  1. Roligast är väl det hur mycket man får ut av det här, se barnen bli starka individer, och att få se barnen bli mer som syskon, märka hur viktiga dom är för varandra, det är på topp listan för tillfället, fast visst känns d oxo bra då dom på lekis säger att hon är så duktig<3 men en annan rolig grej är alla mammagrejjer, fått träffa andra mammor, får gå på familjecafen och diskutera med andra trötta mammor och sen då slla hobbyn som finns ännu:)
    Svårast är nog den ständiga tröttheten, de korta nerverna, kaffeberoendet som gått over the top, mindre EGEN tid, det att någon faktist ÄR beroende av en efter några timmar(flaskan är blää säger Saga), noomi som testar mina nerver, slut på sovmornar, o d att d är omöjligt att bli av me alla extra kilon o fläsk som kom med Saga!!! Sådan lista:)

    SvaraRadera
  2. Det roligaste är nog då barnen visar att de tycker om mig. Det jobbigaste är att släppa taget och låta dem göra sina misstag och pröva sina vingar. Med vår minsting är det jobbigaste just nu att han inte låter smålegona vara ifred. Det roligaste är att han börjar bli så stor att han kan börja prata. Mina barn är alltså snart 7 år, just fyllt 5 år och nybliven1,5-åring.

    SvaraRadera