måndag 25 juni 2012

Dethär med nattandet

Hur gör ni med era babyn när ni lägger dem till natten? Vi har en lite en, som vanligtvis har somnat snabbt efter "kvällsmaten", eller sedan snabbt när man lägger honom i sin säng. Inte något konstigt med det, men nu ett par kvällar har han varit vaken till tie/halv elva och det har tagit en stund att somna. Funderar då att är det bäst att låta honom ha sin tid i sängen före han somnar eller vagga honom? Jag tänker merabpå framtiden och hur man inte vill göra sig själv en björntjänst. Vill nämligen inte sitta vid sängkanten i timmar före sömnen kommer, utan mera hoppas på att han så att säga 'nattar' sig själv. Men är en fyra månader gammal för liten till att natta sig själv. Tips?

8 kommentarer:

  1. Vi var jätte noga med nattande och sovande när Alva var bebis och hon lärde sig faktiskt att somna själv vid ca 5-6 månaders ålder och gör det fortafarande nu vid två års ålder. Jag tycker absolut att om ni vill slippa nattandet i framtiden är det dags att börja nu. Det är ju klart att han säkert behöver lite hjälp nu och då när han ännu är så liten men försök minimera den och håll i tankarna att ha som mål att somna själv. Det går så jätte lätt att man utan att tänka efter gör sig själv en björntjänst. Lycka till!! /Laura

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad bra att höra att man bra kan börja med nattandet. Han trivs nämligen hur bra som helst i sängen och pynjar en massa för sig själv med trasan ;) Han har varit så lätt med att somna vid bröstet och så har man bara satt ner honom i sängen. Lite bortskämd är man ju :) Men ifall jag märker att kvällarna blir så att han inte direkt somnar skall jag nog definitivt börja redan :) tack för tipset.
      Försökte annars komma in på din blogg, men du har väll en kod ;) skulle gärna läsa om er vardag, ifall du vill dela me dig :D

      Radera
  2. Jag tror M var omkring 6 mån då vi körde tassuhoito med henne och lika som med Laura/Alva så har hon somnat alldeles för sig själv efter det. Nu med O har vi inte ännu tagit itu med saken men borde göra det. Han har varit så dålig på att sova och vaknat jätteofta, är det sen tänder eller krypandet eller ståendet det vet jag inte, så vi har fasat oss för att det skulle vara så mycket skrik hela natten igenom att vi inte ännu orkat ta itu. Men riktigt snart!! :)

    Det är superskönt med M att inte behöva vagga eller sitta vid sängen i evigheter, har hört en del horrorstoryn :) T.ex. här hittar du info om tassuhoito: http://www.mll.fi/vanhempainnetti/tietokulma/uni_ja_ravitsemus/uni/kotiunikoulu/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad bra- skall direkt kolla linken :d tack för tipset!

      Radera
  3. Vi har under ca en månads tid haft som projekt att Agnes ska somna själv i sin säng. Efter kvällsrutinerna (kvällstvätt, pyjamasbyte, kvällsmat ((om hon går med på att äta, ibland är hon hungrig tex en timme före hon ska sova och då vill hon oftast inte ha igen just före utan vaknar istället en gång mera för att äta)) nattsaga och eventuellt lite sång.) lägger vi henne, vaken men trött i sängen. Ofta protesterar hon lite men lugnar oftast ner sig efter nån minut då man håller handen på hennes huvud och vyssjar lite. Då hon är lugn tar vi bort handen igen för att hon ska somna själv. Oftast får vi också sätta i tutten många gånger under nattningens gång eftersom hon är en mästare på att spotta ut den då hon bökar och "leker" med sina snuttedjur. Om hon blir riktigt ledsen och inte lugnar sig i sängen tar vi upp henne i famnen tills hon lugnar sig och sätter sen ner henne i sängen så fort hon kommit till ro.
    Ibland går det sämre, hon protesterar mycket och man får sitta och vyssja ganska mycket. Rätt sällan måste vi dock ta upp henne i famnen mera. Ibland går det jättebra och hon är nöjd hela tiden, vi behöver knappt "hjälpa till" alls. Ibland är hon helt enkelt så upp i varv att det tar ett tag före hon kommer till ro. Igår tex låg hon och hade kunnon jumppa i sängen i en timme (men var helt nöjd hela tiden) före hon till sist somnade. Idag låg hon jättenöjd och böka och prata lite med sina djur i knappt 20minuter före hon somnade. Båda gångerna gick jag bara och satt i tutten några gånger, annars fick hon pyssla på på egen hand eftersom hon var nöjd för sig själv. Detta känns superlyxigt, att det går rätt bra, med tanke på att vi fram till ca en månad sedan oftast kånkande omkring på henne i famnen tills hon somnade och lade ner henne först då hon sov- vilket oftast resulterade i att hon vaknade, blev ledsen och så fick vi "börja om från början". Det hängde lite med från första månaderna då hon ju hade så ont i magen och det var omöjligt att få henne att sova annat än i famnen.

    Vi har inte kört efter nån viss metod utan bara gått på vad vi tycker att verkat fungera för oss men nu märker jag att vi gjort ganska liknande som metoden nämnd här ovanför.
    Jag tror nog att de kan lära sig att somna själv relativt tidigt bara man övar och har tålamod. Det är nog nåt som är bra för allihopa i längden, inte minst barnet som lär sig att komma till ro på egen hand.

    Då hon vaknar på natten så ammar hon nog sig till sömns dock och jag försöker inte heller väcka henne före jag sätter ner henne efter att hon ätit på natten.

    SvaraRadera
  4. Kommer inte ihåg hur vi gjorde med Noah när han var så där liten, men med Isak så har han fått somna i sin säng från ca 4 mån.

    Först brukade jag gunga honom tills han somnade.. Vid 5 mån när han flyttade in med Noah fick han efter kvällsmjölen yra runt så länge vi läste saga. Sen pajade jag honom tills han lugnade sig, ifall han inte somnat än.

    Nu bara pussar jag godnatt och lämnar honom att somna själv. Funkar hur bra som helst, men tror dry hjälper att han har brorsan i rummet.

    Noah fick vi köra en kombination av tassuhoito och huudatus i ngt skede före ett års ålder. Lät honom gråta/skrika 1 minut - in och paija utan prat - ut igen, skrik 1 min osv. Tog inte många minuter så tog det slut och inom ett par dagar lärde han sig somna helt själv utan ngn i rummet.

    Lycka till :D

    SvaraRadera
  5. Om han är nöjd i sängen tycker ja absolut att ni ska låta honnom somna själv och inte vänja honnom med att ha någon brevid. Jag har aldrig nattat någon av pojkarna förutom om det har varit något speciellt, t.ex sjuka. Ja tror att de viktigaste är att veta när de är lämpligt trötta. Övertrötta barn är de svåraste att få att sova, men för pigga ska de ju inte vara heller :)

    SvaraRadera
  6. tack för era tips :D idag somnade han igen vid bröstet och det var bara att sätta ner honom i sängen. Men jag tänker absolut låta honom somna in själv ifall han skulle vara vaken när han skall lägga sig. Han gråter ju inte så det är lätt att bara låta honom pynja i sängen. Nu märkte jag att han får en tand, så det kan väll påverka lite nattsömnen, så kanske de förklarar de två tidigare kvällarna.

    SvaraRadera